Century Project (Space Needle Renovation)

Century Project (Space Needle Renovation)2018-12-20T16:31:24-07:00

Project Description

Project Description

The Century Project involved an exciting and innovative renovation to the Space Needle, Seattle’s premiere tourist attraction. The renovation took place over 500 feet above ground level and involved over 170 tons of glass.

The Century Project involved an exciting and innovative renovation to the Space Needle, Seattle’s premiere tourist attraction. The renovation took place over 500 feet above ground level and involved over 170 tons of glass.

In addition to the renovation of the structure, including seismic upgrades and mechanical upgrades, a new viewing deck, called The Loupe, was installed. This viewing level is the world’s first and only revolving glass floor and it weighs over 37 tons with 10 layers of glass. The top layer of the glass is able to be replaced easily if it becomes damaged over time.

With over 1.3 million guests visiting the Space Needle each year, a temporary work platform had to be constructed so that the upper viewing deck could remain open to the public.

EEI provided LEED commissioning services for this project, and the aims of the team were to have the project certified LEED Gold for Commercial Interiors.

Project Details

LOCATION

Seattle, WA

AREA SF

Total project SF unknown – new platform is 20,000 SF of glass

PROJECT COST

$100,000,000

MARKETS

Commercial

EXPERTISE

Commissioning

PHOTO CREDITS

Skyline provided by Space Needle and Chad Copeland
Loupe provided by Space Needle and John Lok

Related Projects

VIEW ALL PROJECTS